wtorek, 17 maja 2011

Synchronizacja danych w Chrome.

Google Chrome od dawna wyposażony został w synchronizację danych konfiguracyjnych. Oznacza to, że każdy użytkownik może przechowywać "w chmurze" na serwerach Google ustawienia przeglądarki - informacje o zainstalowanych rozszerzenia, zainstalowanych aplikacjach czy informację o ostatnio używanym motywie przeglądarki. Ponadto do powyższych informacji możemy dorzucić synchronizacje zakładek, autouzupełnień, czy haseł do stron internetowych. Wszystko to jest bardzo przydatne w sytuacji kiedy korzystamy z kilku instalacji Chrome (na różnych komputerach), ponieważ tylko raz musimy konfigurować przeglądarkę, pozostałe zsynchronizują się z naszymi pierwotnymi ustawieniami. Jest to też bardzo wygodne w sytuacji kiedy nagle i niespodziewanie musimy zrobić reinstalacje przeglądarki lub całego systemu a nie chcemy utracić pieczołowicie dopieszczanej konfiguracji do naszych indywidualnych upodobań. Wszystkie dane ustawień przeglądarki odzyskamy za pomocą funkcji synchronizacyjnej w Chrome.

Funkcję synchronizacji możemy włączyć Ikona klucza=>Opcje=>Prywatne rzeczy. Lub wpisując od razu w omniboxa chrome://settings/personal. Do zapisywania informacji na serwerach Google niezbędne jest konto Google, które możemy założyć po kliknięciu na opcje Profil Włącz te funkcje, lub możemy od razu zalogować się do swojego konta, na którym będziemy gromadzić swoje dane synchronizacyjne. Przy pierwszym logowaniu przeglądarka "zapyta" się jakie dane ma gromadzić na serwerach:


Zaznaczamy interesujące nas informacje do synchronizacji i po chwili (w zależności od ilości danych do przesłania) mamy "backup" Chrome na serwerze. W każdej chwili możemy wyłączyć synchronizację klikając na ikonę Odłącz konto. Należy jednak pamiętać o tym iż po odłączeniu przeglądarki od konta synchronizacyjnego (wyłączenie synchronizacji) nie spowoduje to usunięcia danych które przesłaliśmy na serwery.
Jeśli zdecydujemy się na całkowite usunięcie informacji o naszej instalacji Chrome przechowywanych przez serwery należy z menu wybrać Ikona klucza=>Opcje=>Prywatne rzeczy i kliknąć w link Usuń zsynchronizowane dane w Panelu nawigacyjnym który przeniesie nas do Pulpitu nawigacyjnego Google. Wystarczy poszukać wśród danych o koncie Google - dane Chrome sync. i wybrać Stop sync and delete data from Google.




W wersji przeglądarki Chrome dev istnieje możliwość sprawdzenia statusu połączenia z serwerami Google, wystarczy w omniboxa wpisać adres "strony wewnętrznej" chrome://sync-internals/ i dostaniemy dostęp do informacji jakie zostały przesłane i zmagazynowane do "chmury Google".

 

Analizę tych danych zostawiamy deweloperom i pasjonatom. :)

Chrome wyposażony będzie zapewne (już jest w wersji dev w fazie testów oczywiście) w możliwość używania wielu profili (konfiguracji) dla jednej instalacji przeglądarki. Wzmiankowaliśmy o tym już w artykule w kwietniu (zobacz), gdzie Google po raz pierwszy wprowadziło możliwość Multiple Profiles. W chwili obecnej działa to w miarę sprawnie - testowaliśmy to na wersji Chrome dev. 13.0.761.0 dev-m. Wystarczy na stronie wewnętrznej dostępnej pod adresem chrome://flags włączyć opcje Wiele profili. Wówczas istnieje możliwość zalogowania się na nowe konto, gdzie otwiera się nowa, domyślna wersja Chrome i synchronizuje się z drugi kontem z danymi synchronizacyjnymi. W efekcie na jednym profilu w Windows możemy odpalić dwie przeglądarki Chrome z różnymi zainstalowanymi aplikacjami, rozszerzeniami czy skórką. O tym na którym koncie synchronizacyjnym obecnie pracujemy informuje nas estetyczna informacja na pasku tytułowym przeglądarki.


Po ostatnich sygnałach o wypłynięciu ogromnych  ilości danych osobowych i wrażliwych z serwerów znanych firm, należy zastanowić się nad bezpieczeństwem zgromadzonych naszych danych "gdzieś w chmurze". Przynajmniej hasła zachowujmy tylko w swojej głowie, jest to jak na razie najbezpieczniejsze miejsce, gdzie przy odrobinie zdrowego rozsądku nawet hakerzy się nie dostaną.

2 komentarze:

Jan Suchodolski pisze...

Niestety synchronizacja w chrome to katastrofa! Znikają zakładki, znikają foldery, nie ma możliwości edycji poza przeglądarką. W pulpicie nawigacyjnym Google mam permanentnie informację: Detailed information from this service is unavailable at this time.

mr_Zola pisze...

w synchronizacji brakuje jeszcze synchronizowania ustawień dodatków, więc gdy zainstalujemy na innym komputerze i zsynchronizujemy przeglądarkę to jeszcze pozostaje nam żmudne konfigurowanie rozszerzeń.

Prześlij komentarz